Wat is infrarood

Infrarood is stralingsenergie die direct en effectief in uw lichaam omgezet wordt in een weldadige therapeutische warmte. Net als bij zonnestraling ervaart u direct de heilzame en weldadige warmte!

Om te helpen bij het maken van de keuze van het type infrarood, hebben wij het volgende voor u uiteengezet. Infraroodstraling is opgedeeld in 3 groepen nl. IR A, B en C, elk met hun specifieke inwerking op het lichaam. Belangrijk bij het maken van uw keuze is te weten welke inwerking de verschillende typen infrarood hebben.

TypeOmschrijving

IR-A

Deze infraroodstraling wordt ook wel kortgolvig genoemd en het is de straling die de diepste inwerking op de huid heeft. IR-A dringt wel tot 5 mm. door. Dit zorgt voor een snelle opwarming van het lichaam en heeft een positieve werking op de spieren. De hoeveelheid straling oftewel vermogen heeft geen enkele invloed op de dieptewerking.

IR-B

Deze straling wordt ook wel middengolvig genoemd. IR-B wordt geabsorbeerd in de toplaag van de huid waar het de warmtegevoelige zenuwen prikkelt. Deze voorkomen dat het lichaam oververhit raakt. Deze straling ervaart men als een warm gevoel.

IR-C

Deze infraroodstraling wordt ook wel langgolvig genoemd. Deze straling zorgt er meer voor dat de omgeving wordt verwarmd. Deze vorm van verwarmen lijkt dan ook meer op de traditionele sauna. Er gaan vele verhalen rond, waar in verteld wordt dat IR-C ook een diepe inwerking heeft in de huid maar dat is wetenschappelijk onjuist!

Belangrijk

Het is uitermate belangrijk een goede balans te hebben tussen de hoeveelheid infrarood A en B. Wanneer men alleen infrarood A zou hebben, zal het lichaam niet tijdig gewaarschuwd worden en zal na verloop van tijd oververhit raken.

Met de Philips Vitae infraroodlampen zal dit dus niet gebeuren!

Kortgolvig infrarood is niet kortgolvig!

Niet alleen in de volksmond, maar ook in ons vakjargon praat men vaak over kortgolvige stralers. Men doelt daarmee over het algemeen op de Vitae lampen van Philips.

Deze lampen zijn echter niet helemaal kortgolvig! Maar zijn een mix van IR-A, B en C oftewel kort, midden en lang. De lampen zijn zo uitgebalanceerd dat er een perfecte combinatie is ontstaan van met name IR-A en B!

Nu we de eigenschappen van infrarood A, B en C kennen, kijken we naar de verschillen in de IR-stralers. Philips heeft inmiddels 2 soorten stralers op de markt gezet met diverse Wattages.

De oudere felle lampen die jarenlang de markt hebben gedomineerd, moeten achter een duur (rood)Robax filter geplaatst worden.

Bij de nieuwste en verbeterde generatie IR lampen is het glas van de lamp gematteerd uitgevoerd. En is er een mooie zachte homogene lichtverdeling en vrijwel geen schittering meer.

Deze lampen hoeven dus ook niet meer achter een duur Robax filter geplaatst worden!

Buiten de uiterlijke verschillen (helder of gematteerd glas) zijn ze ook verschillend in de uitstraling van de hoeveelheid verschillende typen infrarood. Dit is zichtbaar in de volgende tabel.

PhilipsClear/Helder glasTranslucent/Gematteerd glas(Low-Glare)
Infrarood A 25,2% 18,3%
Infrarood B 58,1% 62,7%
Infrarood C 14,4% 18,2%
Zichtbaar licht 2,3% 0,8% (belangrijk verschil: minder schittering!)
UV - -

De hoeveelheid IR-A is bij de oudere, heldere straler dus hoger dan bij de Low-Glare. Toch heeft dit geen invloed op de dieptewerking in het lichaam. Uit onderzoek en bevindingen van Philips is gebleken dat Translucent (Low-Glare) een juiste verhouding IR A en B uitstraalt.

Reden waarvoor ABC Saunabouw voor deze nieuwste Vitae lampen van Philips heeft gekozen!

ABC Saunabouw Logo
ABC Saunabouw
Plesmanstraat 54
3125 BG  Schiedam (ZH)
Nederland
010 - 481 48 23